Sunday, July 1, 2007

"Είναι και "γίγνεσθαι"...Το πρόβλημα(συνέχεια)

Αλλά αυτό δε φαίνεται να είναι το ουσιαστικό πρόβλημα.
Σήμερα υπάρχει ένα σημαντικός κλάδος γενετικής αναπτυξιακή γενετική,που ενώ αναγνωρίζει ότι τα γονίδια κωδικοποιούν σημαντικές πληροφορίες για την ανάπτυξη,δέχεται ότι αυτά από μόνα τους δεν μπορούν να καθορίσουν ή να ελέγξουν την ανάπτυξη.
Ο κυτταροβιολόγος δρ Στιούαρτ Νιούμαν,του Ιατρικού Κολεγίου της Ν.Υόρκης επισημαίνει:"Το περιβάλλον του γονιδιώματος δεν περιλαμβάνει μόνο εξωτερικά ελέγξιμους συντελεστές,όπως η θερμοκρασία και η διατροφή,αλλά και αναρίθμητες πρωτεϊνες που προέρχονται από τη μητέρα και οι οποίες βρίσκονται στο ωοκύτταρο κατά τη στιγμή της γονιμοποίησης.Αυτές οι πρωτεϊνες
επηρεάζουν τη δραστηριότητα του γονιδίου,μέσω των μεταβολών στις ποσότητές τους και τη χωρική κατανομή τους μέσα στο ωάριο και μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη με μοναδικά διαφορετικούς τρόπους,ακόμη και δύο μονωγενών διδύμων.(Newman,Stuart A.,Genetic Engineering as Metaphisics and Meance,Science and Nature,τομ.9/10,1989,σελ.118)
Εδώ λοιπόν σχολιάζουμε!
Δεν αναζητούμε προθέσεις και ανέπαρκειες του συντάκτη.Είναι ένα απλό και μάλλον αθώο παράδειγμα για να εισαγάγω τον αναγνώστη στις άπειρες δυνατότητες που παρέχει το εργαστήριο στη χιμαιρική ανάμειξη(όσο και αν ο όρος είναι αδόκιμος-και κακώς απαντώ)του ανθρώπινου γενετικού υλικού.
Ωστόσο σήμερα που έχει χαρτογραφηθεί το ανθρώπινο γονιδίωμα και τεχνικά τουλάχιστον μπορούμε να κάνουμε λόγο για πρωτεϊνες ή πρωτεϊνη που ελέγχονται από τα γονίδια και καθορίζουν το φαινότυπο του ανθρώπου είναι εύλογο να ελπίζουμε βάσιμα ότι σύντομα(σε μερικά ίσως χρόνια) θα ανασχεδιάσουμε το γενετικό υλικό του ανθρώπου,θα εξαλείψουμε όχι μόνο τις γενετικές ασθένειες αλλά και θα βελτιώσουμε το ανθρώπινο είδος αναδημιουργώντας επιτέλους τον "τέλειο" άνθρωπο.
και για να εξαλείψουμε οριστικά τη φθορά και συνεπώς το θάνατο,θα καταφύγουμε σε δύο απόλυτα εφικτές μεθόδους:
Με αδιαφοροποίητα βλαστικά κύτταρα θα δημιουργήσουμε ανταλλακτικά οργάνων,ενώμε την κλωνοποίηση θα επιτύχουμε την αθανασία του πρωτοτύπου,που έτσι κι αλλιώς θα έχει προέλθει από γεντικό ανασχεδιασμό!
Αυτό το πρόβλημα επιχείρησα να παρουσιάσω(λες και διέπραξα μέγα λάθος ή εξυπηρετώ κι εγώ άδηλη σκοπιμότητα...ή αλλιώς είμαι βαλτός!).
Και τα όσα ανέφερα προηγουμένως δεν έχουν καμία δόση υπερβολής.
Αποτελούν μέρος της απόπειρας επανασχεδιασμού της ζωής,χρηματοδοτούνται από χιλιάδες εταιρείες βιοτεχνολογικής έρευνας,που αγωνιούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς που διαμορφώνεται τον 21ο αιώνα.
Καταναλωτές αυτού του νέουπροϊόντος είναι όσοι θα είχαν λόγο να γνωρίζουν το γονιδίωμα αυτών που απασχολούνται στην επιχείρησή τους,όσων ασφαλίζονται στις εταιρείες τους,όσων εντέλει πρέπει να έχουν ειδικά προσόνται και προδιαγραφές μακροβίωσης,για να αναλάβουν π.χ.διευθυντικές θέσεις.
Ο Τζέρεμι Ρίφκιν σημειώνει χαρακτηριστικά:"Έτσι οι έννοιες της κοινωνικότητας και της ισότητας πιθανώς θα μετασχηματιστούν.Η αξιοκρατία θα έδινε τη θέση της στη γενετικοκρατία,με αποτέλεσμα άτομα,εθνοτικές ομάδες και φυλές να κατηγοριοποιούνται σε μεγάλο βαθμό,να τυποποιούνται μέσω του γονοτύπου τους,ανοίγοντας το δρόμο για την εμφάνιση ενός συστήματος αποτελούμενου από άτυπες βιολογικές κάστες σε διάφορες χώρες του κόσμου"(Τζέρεμι Ρίφκιν,ο αιώνας της Βιοτεχνολογίας,Εκδόσεις Λιβάνη,Αθήνα 1988,σελ.33)

Αν επομένως δικαιούμαι να σκέπτομαι και να ομιλώ (χωρίς να μου καταλογίζονται προθέσεις)τουλάχιστον στην επόμενη ανάρτηση θα μου επιτρέψετε να παραθέσω την έκταση του προβλήματος με παραδείγματα και να αποδείξω την ανεπάρκεια των καλοπροαίρετων ή αφελών που συνεχίζουν να πιστεύουν στις αγαθές προθέσεις της επιστημονικής κοινότητας

4 comments:

BioLogos said...

Μπορεί μερικοί "επιστήμονες" να κάνουν όνειρα για μεταφορά γονιδίων που εκφράζουν μιτοχόνδρια σε ανθρώπινο γονιδίωμα,ώστε να αντιμετωπισθούν τα όποια αναπαραγωγικά προβλήματα (η μέθοδος αμφισβητείται αν είναι αποτελεσματική) αλλά μην τους βάζεις όλους σε ένα τσουβάλι.Υπάρχουν και οι υπόλοιποι που όσο και αν σου κάνει εντύπωση υπακούουν σε διεθνείς και ευρωπαϊκές οδηγίες!Επίσης δεν έχω σκοπό να κάνω κακοπροαίρετη κριτική και αν το επιθυμείς δεν ξανακάνω οποιοδήποτε σχόλιο.Αλλά δεν μπορώ να βλέπω να στήνεται κυνήγι μαγισσών ενάντια σε όλο το χώρο της βιοτεχνολογίας και στους ανθρώπους της που έχουν προσφέρει πολλά στην ανθρωπότητα!Δεν βρισκόμαστε εκτός της κοινωνίας και δεν είναι όλοι ασυνείδητοι ή ανήθικοι.
Με εκτίμηση
BioLogos

BioLogos said...

Kαι κατι που ξέχασα για τον Ριφκιν.
Ακόμα και ο Gould του Harvard,που είναι ενάντιος στη γεν. μηχανική δες πως χαρακτηρίζει ένα έργο του Ριφκιν
"I regard Algeny as a cleverly constructed tract of anti-intellectual propaganda masquerading as scholarship. Among books promoted as serious intellectual statements by important thinkers, I don't think I have ever read a shoddier work. Damned shame, too, because the deep issue is troubling and I do not disagree with Rifkin's basic pleas for respecting the integrity of evolutionary lineages. But devious means compromise good ends, and we shall have to save Rifkin's humane conclusion from his own lamentable tactics."
Δεν τον θεωρώ τον κ. Ρίφκιν καθόλου μα καθόλου αξιόλογη πηγή για να υποστηρίζεις ένα επιχείρημα πάνω σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα.Αλλά φυσικά αυτή είναι η δική μου άποψη.Aπό την άλλη ο Stuart το έχει ήδη θέσει το ζήτημα που αναφερεις και ποιες είναι οι ηθικές προεκτάσεις.

Michael Kokkinaris said...

Πρόθεσή μου,όταν ολοκληρώσω τις απόψεις μου πάνω στο θέμα,δεν είναι να ομογενοποιήσω τους επιστήμονες και την επιστήμη,τους καλούς με τους κακούς αλλά να θέσω τα ζητήματα που συνδέονται με αυτλην ακριβώς την έρευνα και τιε εφαρμογές της.
Η κριτική έτσι κι αλλιώς και αυτονόητη είναι και καλοδεχούμενη.
Η προθύστερη καταδίκη όμως της άποψης που διαφέρει από τη δική μας και κυρίως η αξιωματική απόρριψη της αμφισβήτησης δεν προάγει και κυρίως δεν ανοίγει ορίζοντες.
Αύριο,όταν όλα θα έχουν αλλάξει,βρείτε μου κάποιους επιστήμονες να υπακούουν σε διεθνείς και ευρωπαϊκές οδηγίες.
Αν λοιπόν διατυπώνω υπερβολές κανένας δεν έχει να χάσει τίποτα.
Αν όμως επισημαίνω πως υπάρχει η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού και καλό είναι να επαγρυπνούν οι φύλακες...
Μέχρι λοιπόν να ολοκληρώσω το πρώτο από τα κείμενα προβληματισμού
που θα αναρτήσω...υπομονή και η κριτική έπεται,όσο σκληρή και αν είναι.
Με εκτίμηση στον κ.BioLogo
Mihael

BioLogos said...

Τη σέβομαι τη στάση σου και δεν μπορώ να κρύψω ότι σε μερικά ζητήματα συμφωνούμε και θίγεις σκοτεινά σημεία που καλό είναι να φωτιστούν περαιτέρω.Η βιοηθική είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και χρειάζεται ανοιχτά μυαλά.Συνέχισε και υπομονή υπάρχει.